Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie.

Sectornieuwsbrief Toerisme Vlaanderen | mei 2024

Toekomst Landgoed Vilain XIIII in Leut is bekend

Lake of Brienz - Switzerland

De grote lijnen voor de herwaardering van het kasteeldomein van Leut zijn bekend!
Bezoekers zullen er in de toekomst kunnen vertragen in het landschapspark door de ogen van de familie Vilain XIIII. Of verblijven in het Gruytershuis en het koetshuis, zich verdiepen in de Maaslandse wijn en genieten of zelfs trouwen in het kasteel. En nog zoveel meer... Heel wat plannen dus. En daarbij kiezen we uitdrukkelijk niet voor massatoerisme, maar voor unieke beleving en betrokkenheid van de gemeenschap, helemaal in lijn met onze 'Reizen naar Morgen'-visie. 

Ontdek hier de uitgebreide plannen

Nieuwe inspiratiegids 'Te gast in het landschap'

De vraag naar natuurbeleving neemt toe. Maar hoe kunnen we aan die vraag tegemoetkomen zonder dat dit ten koste gaat van de natuur en het landschap? Wat zijn de belangrijkste kansen en uitdagingen voor duurzame natuurbeleving in Vlaanderen? En welke stappen kunnen landschapszorgers en toeristische overheden zetten?

Je leest het in deze nieuwe inspiratiegids

Nieuwe barometer brengt meeting- en congresactiviteit in kaart

We willen Vlaanderen verder laten uitgroeien tot een internationale topbestemming voor meetings en congressen. Daarom ontwikkelden we samen met de stedelijke congresbureaus de meeting- en congresbarometer. In deze online tool kunnen meetinglocaties per kwartaal een overzicht ingeven van de meetings en congressen die in hun venue plaatsvonden. Zo kunnen we niet alleen de meeting- en congresactiviteit in Vlaanderen beter in kaart brengen. De tool kan meetinglocaties ook helpen bij hun strategische en operationale planning.

Naar de meeting- en congresbarometer

Inspiratie voor de volgende stap in je erfgoedproject

Eind oktober 2023 vond in Antwerpen het congres 'Bestemming Erfgoed' plaats. 
Dat toonde verschillende manieren om erfgoed ten volle te laten beleven. Maar het creëren van die zinvolle erfgoedbelevingen is een werk van lange adem. De nieuwe brochure 'Durf dromen en durf groot dromen' biedt je 16 pagina’s inspiratie op die boeiende tocht, met 12 tips van experts die op het Erfgoedcongres het woord namen. Laat je inspireren door hun aanbevelingen, en zet een volgende stap voor jouw project.

Download hier de brochure

Het Reizen naar Morgen-netwerk is jarig!

Het Reizen naar Morgen-netwerk blaast straks één kaarsje uit! En dat mag gevierd worden. Voor het verjaardagsfeest strijkt het netwerk op woensdag 3 juli 2024 neer ​​​​​in Antwerpen voor een middag vol inspiratie en verbinding. Deelname is gratis voor alle netwerkleden, maar inschrijven is verplicht. Nog niet aangesloten bij het Reizen naar Morgen-netwerk?

Sluit je hier gratis aan

Op stap met Arnout Hauben in de VRT Podwalks

Samen met de VRT hebben we een nieuw wandelconcept gelanceerd: de VRT Podwalks. Anders dan een gewone podcast werken podwalks met gps-gestuurde audio, een innovatieve technologie die wandelaars naast verhalen over de omgeving ook de exacte route aangeeft. De eerste 5 podwalks, met als gids Arnout Hauben, situeren zich rond de erfgoedsites van Toerisme Vlaanderen. De samenwerking kadert in ons groter plan rond de herbestemming en herwaardering van die sites.

Download gratis de Podwalks-app

Meer relanceprojecten en samenwerkingen

Biodiversiteit op Blue Flag-locaties
Begin mei ontvingen 28 Belgische stranden, zwemvijvers en jachthavens hun Blue Flag-certificaat.

Nieuw project 'Samen werken, samen groeien'
Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen ondersteunen 100 horeca-ondernemers in Vlaanderen met een gratis begeleidingstraject voor een duurzaam personeelsbeleid.

Duizenden herdenkingsbloemen in Westhoek 
Op 31 sites in de Westhoek staan sinds deze maand duizenden sieruien in bloei. De herdenkingsbloem werd geplant tijdens de actie ’50 000 bloemen voor Flanders Fields’.

Kick-off Wijnstraat
Vlaanderen en Nederland bundelen de krachten om duurzaam wijntoerisme uit te bouwen via een Wijnstraat over de grenzen heen.

Nieuw gebouw Rubenshuis en tuin openen op 30 augustus 2024
Het gloednieuwe gebouw geeft toegang tot de Rubens Experience, de weelderig heraangelegde baroktuin en de bibliotheek.

Nieuw bierbelevingsconcept Hopspot
Brouwerij Van Steenberge, bekend van Fourchette en Gulden Draak, gaat met Hopspot terug naar hoe het allemaal begon.

Jouw mening is belangrijk!

Samen met andere Europese partners werkten we aan de uitbouw van een Europees expertisecentrum rond datagebruik, duurzaamheid en toerisme. Ben je een lokale beleidsmaker, toeristische bestemming, of een toeristische KMO? Neem dan deel aan de D3HUB-enquête om mee de noden en prioriteiten van het expertisecentrum te bepalen.

Ja, ik neem deel aan de enquête
Volg ons online
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
Deze email werd gestuurd naar redactie@bftp.be
Toerisme Vlaanderen ∙ Grasmarkt 61 ∙ 1000 Brussel ∙ België