Installatie eerste grote Rubens in KMSKA

Antwerpen
KMSKA © Karin Borghout
Op 24 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de deuren voor het publiek na elf jaar bouwen en renoveren. De start van de installatie van de kunstwerken is een belangrijke mijlpaal in de aanloop naar de heropening. ‘Het Doopsel van Christus’ van Peter Paul Rubens wordt als eerste geïnstalleerd, en dat is meteen één van de absolute topstukken van het KMSKA.

"Ik ben blij dat we de eerder aangekondigde openingsdatum kunnen aanhouden. We vervroegen hem zelfs met één dag. De werken aan het museum waren uitdagend en complex. Niet alleen de verbouwing. Alle technische functies moesten voldoende getest zijn vooraleer de kunst weer op zaal mag komen. De klimaatinstallatie voldoet nu aan alle voorwaarden. Het KMSKA en de Vlaamse overheid stomen zich klaar voor de langverwachte heropening. Ook de stad ondersteunt dit moment. Het wordt een feest voor iedereen", zegt Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering.

Tijdens de sluiting werd de kunstcollectie van het KMSKA zowel in een intern als een extern depot bewaard. Vanuit het externe depot werd een actieve werking opgezet. Zo reisden bijna 4.000 kunstwerken de wereld rond. Intern restaureerde het bedrijvige atelier tegelijkertijd iets meer dan 130 schilderijen en beeldhouwwerken.

"Dankzij de intense samenwerkingsverbanden met musea wereldwijd konden onze kunstwerken door maar liefst 6,7 miljoen bezoekers bewonderd worden de voorbije elf jaar. Als je daar nog de individuele langdurige bruiklenen bij telt in eigen land en in onze buurlanden, komt daar nog een flink aantal bovenop. Het museum was dan wel gesloten voor het publiek, maar de kunstwerken van het KMSKA hebben niet achter slot en grendel gezeten. Toch zijn we blij dat we ze nu eindelijk opnieuw in ons museum kunnen tonen. De Vlaamse Meesters komen eindelijk terug thuis", zegt Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw.  

De inhuizing van de werken gebeurt gefaseerd en volgens een strak plan. Een uitgelezen selectie van 650 kunstwerken uit de totale collectie van ongeveer 8400 stuks zal straks op zaal getoond worden. De niet tentoongestelde werken ontsluit het KMSKA via de digitale collectiecatalogus op de website.

"We weten van elk werk exact waar het zal komen te hangen of te staan. Ons eigen team van conservatoren en restauratoren zullen er samen met ervaren kunsttransporteurs en art handlers voor zorgen dat deze uiterst delicate onderneming tot een goed einde wordt gebracht. Het worden zonder twijfel de meest spannende momenten uit het ganse bouwtraject. Alles komt nu samen. We zullen eindelijk zien hoe de kunst en het vernieuwde gebouw op elkaar interageren", zegt Carmen Willems, algemeen directeur van het KMSKA.      

Op 15 maart wordt een tip van de sluier gelicht. Een eerste monumentale Rubens wordt opnieuw vanuit het intern depot op zaal gehaald. Dit schilderij is omwille van zijn omvang 10 jaar lang onaangeroerd in het museum gebleven. Daarna volgen de andere oude en moderne meesters. Het resultaat: 7 eeuwen topkunst in een intrigerende architectuur en meeslepende scenografie.

"De afgelopen jaren reisden onze Vlaamse Meesters de wereld rond. Nu komen ze eindelijk opnieuw thuis in het KMSKA. Met 'Het doopsel van Christus' krijgt het eerste van vele meesterwerken opnieuw een plaats in het schoonste museum van Vlaanderen. Ik kijk vol ongeduld uit naar 24 september, hét moment dat we de wereld opnieuw in Antwerpen en Vlaanderen zullen verwelkomen om de vele prachtstukken die onze Vlaamse meesters schilderden vol trots te kunnen tonen", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

De opening van het KMSKA wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaamse overheid en stad Antwerpen.